Menu

Conferentie, afscheid Sjaak Körver & boekpresentatie

Donderdag 21 oktober vond het afscheid plaats van dr. Sjaak Körver, universitair hoofddocent TST en directeur van het UCGV. In het kader daarvan hield hij de lezing ‘Het geloof dwaalt hier nog in de desolate straten’. Over eenvoud, fatsoen, herstel en geestelijke verzorging.

Aan de hand van drie V’s: verhaal, verbeelding en verontwaardiging, sprak hij over de elementen die als het ware de grondtonen vormden in zijn loopbaan als geestelijk verzorger, supervisor, trainer Klinische Pastorale vorming, en als docent en onderzoeker aan de universiteit. Elementen uit zijn loopbaan, opvattingen over en inzichten in geestelijke verzorging, en persoonlijke inspiratiebronnen waren zo met elkaar verweven in zijn lezing. Hij besloot met een formulering van wat geestelijk verzorgers moeten doen:

“Steeds maar weer naar die heel gewone verhalen luisteren, van gewone mensen, die dag in dag uit worstelen om het hoofd boven water te houden. Het is verbazingwekkend hoeveel geloof nog in deze verhalen, in die desolate straten, dwaalt. Het vergt precisie om dit op te vangen, rust, fatsoen ook. En oog voor de kleine veranderingen, het licht dat steeds iets anders valt. Geestelijk verzorgers zijn als fotografen, en dragen zo bij aan herstel.”

Dr. Sjaak Körver

Na zijn lezing werd hij toegesproken door prof. dr. Martin Walton (PThU), prof. dr. Kees de Groot (TST) en prof. dr. Henk Witte (waarnemend decaan TST).

Ook vond de boekpresentatie plaats van de bundelMet lichaam en geest. De rituele competentie van geestelijk verzorgers‘. Het eerste exemplaar werd digitaal overhandigd aan Robert Koorneef, directeur VGVZ. De bundel is verkrijgbaar via de uitgever.

Het afscheid en de boekpresentatie vonden plaats tijdens de conferentie: ‘De lijfelijkheid van de geest. Fenomenologie van verlies, rouw en herstel‘. Korte omschrijvingen, de presentaties van deze lezingen, de opnames en de tekst van zijn afscheidsrede zijn hier te vinden.

Fotografie: Nico de Groot

De conferentie was een samenwerking van Luce, Tilburg School of Catholic Theology (TST), het Universitair Centrum voor Geestelijke Verzorging (UCGV) en Protestantse Theologische Universiteit (PThU).

© 2024 - Alle rechten voorbehouden - UCGV

Website realisatie: Doelbewust Online Marketing