Menu

Professionalisering

Professionalisering van de geestelijk verzorger is niet een fenomeen dat we pas aan het ontdekken zijn. Al bij de start van het beroep van geestelijk verzorger zijn er ideeën over wat de professionele identiteit zou moeten zijn, of welke vaardigheden hiertoe zouden behoren. Er zijn verschillende ontwikkelingen te zien in het denken hierover. Zijn geestelijk verzorgers vooral diegene die aanwezig zijn (presentietheorie) of mogen ze gerichte interventies inzetten en kunnen ze het effect van hun handelen meten? Vaak gehoord zijn de drie P’s: professionaliteit – profilering – positionering.

Niels den Toom doet onderzoek naar het effect van participeren in het Case Studies Project op het functioneren van geestelijk verzorgers. Wat gebeurd er wanneer geestelijk verzorgers onderzoekers worden? Wat doet dit met hun professionele identiteit? Renske Kruizinga heeft hier ook onderzoek naar gedaan, lees hier de resultaten van haar studie.

Sjaak Körver heeft in de inleiding van het boek ‘In het oog in het hart. Geestelijke verzorging 2.1.’ hier over geschreven.

Martin Walton schreef met anderen over de ontwikkelingen in het werkveld van de geestelijke verzorging binnen de zorg en over de rol van verpleegkundigen en geestelijke verzorging in ziekenhuizen.

© 2024 - Alle rechten voorbehouden - UCGV

Website realisatie: Doelbewust Online Marketing